Yhteinen elokuvaelämys lapsen kanssa on opettavainen

 

Lapsille on nykyisin tarjolla paljon elokuvia ja musiikkia DVD-levyillä sekä myös netin kautta suoraan mobiililaitteen näytölle. Viime vuosina vellonut keskustelu lasten liiallisesta altistumisesta televisiolle ja tabletille saa monen vanhemman tuntemaan huonoa omaatuntoa – uskaltaako lapsen kanssa enää katsoa ollenkaan elokuvaa tai musikaalia? Onko aina jaksettava olla kehittävä ja myytävä kaikki kodin laitteet pois kun lapsi tulee taloon?

Young mother and her daughters using a tablet pc by a fireplace on warm Christmas evening

Lapsen kanssa voi katsoa lapsille sopivia elokuvia ja ohjelmia kunhan muistaa muutamat asiat ruutuajasta. Lapsen ensisijainen työ on leikki eikä television katseleminen saa supistaa sitä. Lapsen taidot ja mielikuvitus kehittyvät leikkien avulla ja nimenomaan niistä lapsi oppii monia tulevaisuudessa tarvittavia taitoja. Mitä virikkeellisempi lapsuus, sen enemmin se avaa mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen. Lasten elokuvien katseleminen on kuitenkin mukava lisä koko perheelle.

Perheen laatuaikaa

Yhdessä katsottu leffa on hyvä avaus aiheesta viriävälle keskustelulle. Hyvä elokuva nostaa esiin tunteita ja ajatuksia, joiden pohtiminen yhdessä on parhaimmillaan opettavaista. Elokuvien kautta uudet paikat, erilaiset perhemallit, tunnetut lasten sankarit ja vaikkapa eläinmaailma tulevat lapselle tutuksi ja niihin saa konkreettisemman otteen.

Ennen elokuvaa on hyvä varmistua sen sopivuudesta omalle lapselle.

Cropped shot of a family watching a movie on the sofahttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/806224.jpg

Jokainen tuntee itse parhaiten oman lapsensa herkkyyden ja ajatukset. Suositusikäraja ei tarkoita sitä, että elokuva sopii kaikille sen ikäisille, aikuisen velvollisuus onkin tutustua aiheeseen ja miettiä teeman soveltuvuutta lapsen sen hetkiseen ikäkauteen ja arkeen. Lasten leikeissä, varhaiskasvatuksen piirissä ja monissa leluissa on aina taustalla jonkunlainen opetus. Samanlainen sisältö tulisi olla myös elokuvissa. Lapset ovat äärettömän herkkiä, tarkkaavaisia ja lapsen mielikuvitus toimii aikuisia joustavammin, sopiva elokuva on lapselle elämys, jolla on positiivinen vaikutus.

Lasten elokuviin panostetaan nykyisin paljon. Parhaimmat lastenelokuvat ovat usein koko perheelle sopivia paketteja, joissa äänimaailma, tarinan opetus ja hieno grafiikka viihdyttävät eri-ikäisiä omalla tavallaan. Lastenelokuvaa ei siis kannata vieroksua tylsäksi kokemukseksi sillä monesti niiden teema yllättää aikuisetkin positiivisesti. Elokuvan katsominen yhdessä lapsen kanssa on tärkeää. Elokuvan jälkeen tulisi pohtia mitä elokuvassa tapahtui ja mitä siitä opimme. Millaisia tunteita se nosti pintaan, mikä nauratti ja mikä teki surulliseksi?

Elokuvassa pientä mieltä vaivanneet asiat on hyvä selvittää saman tien. Lapsi ei aina itse osaa pukea tuntojaan sanoiksi joten elokuvakokemuksen jälkeen aikuisen tulee kysellä ja nostaa nähtyjä aiheita esille. Kivoista elokuvista voi keksiä yhdessä vaikka leikkejä tai imitoida niissä olleita hahmoja. Arjen haasteisiin lapsen kanssa voi ottaa esimerkin tutusta koko perheen elokuvasta, mitä niistä opittiin ja kuinka oppeja voi soveltaa omaan toimintaan.

Related Posts

Add Comment