DVD- elokuvien nousu ja tuho

 

Videovuokraamoista netistä ladattaviin leffoihin on kuljettu tapahtumarikas taival. Videovuokraamossa parhaimmat ja uusimmat leffat oli usein vuokrattu loppuun, valintaa seurasi usein pitkä hyllyjen välissä pyöriminen. Lopulta valittiin muutama leffa ja päädyttiin porukan kesken vuokraamaan kaikkien suosikki. Leffan palautus saattoi unohtua tai vuokraamon ovi napsahti juuri nenän edestä kiinni. Leffafriikeillä oli kodeissa huoneen seinustoja kiertävät kokoelmat ensin VHS-kasetteja ja myöhemmin DVD-leffoja, suosituimmista saattoi nauha napsahtaa poikki tai levykkeen pinta tuhoutui naarmuista.

Colorful Compact Discs

Tulevalle sukupolvelle monet laitteet ja levykkeet ovat museotavaraa ja niiden käyttö saattaa olla tuntematonta. Elokuvat, musiikki ja pelit ladataan suoraan netin kautta, osa ilmaiseksi ja osa maksua vastaan. Teknologinen kehitys on mahdollistanut leffojen katselun jopa puhelimen kautta, hyvällä puhelimella elokuvan laatu ei kärsi ja toimintaa voi hyödyntää vaikkapa pitkällä junamatkalla tai odottamattoman odotuksen aikana. Netistä helposti ja edullisesti ladattavien leffojen ja kaupasta ostettavien DVD-leffojen välinen hyötysuhde on niin selvä nettikaupan hyväksi, ettei asiasta juuri kiistellä.

Onko DVD:lle enää ostajia?

DVD-leffojen ostaminen on vähentynyt niin merkittävästi, että moni kauppa on lopettanut niiden myynnin kokonaan. DVD-elokuville, vinyylilevyille ja jopa C-kaseteille on olemassa harvoja ostajia, joille tietyn tyyppisen musiikkigenren tai suosikkinäyttelijän elokuvien kerääminen fyysisenä tuotteena on harrastus. Tämän tyylinen ostelu on kuitenkin harvinaista eikä se riitä kaupankäynnin ylläpitoon.

Nettikauppa on jyrännyt markkinat yli helppouden ja hinnan avulla.

Amsterdam, The Netherlands- March 12, 2014: DVD section in Amsterdam's central library. It is the largest public library in Europe.

Nettikauppaan tottuneelle kaikkien tuotteiden ostaminen netin kautta on yhtä yksinkertaista; kengät netistä tai musiikkia suoratoistopalvelusta, ruokatilaus marketista ja kosmetiikka niihin erikoistuneesta nettikaupasta. Nettikauppoihin luottavalle on kehittynyt internetin omat lempiostospaikat, aivan kuten tavallisessa kauppiastoiminnassa kuluttaja suuntaa tottuneesti tiettyyn vaatekauppaan hankkimaan talvitakkia. Laajentunut nettikauppatoiminta on lisännyt kilpailua sähköisessä maailmassa, samaan aikaan kun monien tuotteiden kohdalla ollaan tultu tien päähän.

Vuosikymmeniä sitten suomalaisia olohuoneita koristaneet VHS-kasetit saattavat olla jopa keräilyharvinaisuuksia. Nettiajasta huolimatta moni haluaa säilyttää vanhoja nauhoja, vinyyleitä ja DVD-leffoja, sillä niihin saattaa liittyä tunnearvoa ja muistoja. Sellaista, jota nettiin ladattu materiaali ei pysty saavuttamaan. Edelliselle sukupolvelle siirtyminen fyysisistä tuotteista aineettomiin, ladattaviin materiaaleihin on ehkä suurin kynnys. Keräilyharrastus ja tapa ajatella ostamista kädessä pidettävänä tuotteena ovat iskostuneet alitajuntaan. Suosikkiartistin uusin levy ei tunnu yhtä hienolta elämykseltä kuin sen saaminen käsiin pitkän jonotuksen tuloksena.

Nähdäänkö teknologian kehityksessä vielä aikakausi, jolloin tuo materian ostamisen tunne saadaan samaan pakettiin jää nähtäväksi.

Related Posts

Add Comment