Suomen kalleimmat elokuvat

Moni mieltää yhä, että suomalaiset elokuvat tehdään yleensä melko pienellä budjetilla ja niiden autentinen tunnelma syntyy osin koruttomuudesta ja erikoisefektien puuttumisesta. Viime vuosina myös suomalaisten elokuvien budjetit ovat kuitenkin kasvaneet reilusti, jopa miljooniin. Elokuvien suurilla budjeteilla tähdätään varmasti siihen, että entistä useampi katsoja näkisi elokuvan. Mutta voisiko taustalla olla myös se, että rakastetulle tarinalle halutaan luoda arvoisensa puitteet? Tästä voi olla osittain kyse esimerkiksi suuren budjetin elokuva Tuntemattomassa sotilaassa. Elokuva legendaarisesta tarinasta ei synny ensimmäistä kertaa, sillä ensimmäinen versio Tuntemattomasta sotilaasta filmattiin jopa 60 vuotta sitten ja seuraava noin 30 vuotta sitten. Tällä kertaa elokuvasta halutaan tehdä myös todellinen ilmiö. Suurin osa elokuvan, noin 7 miljoonan euron rahoituksesta on tullut sijoittajilta. Mukana elokuvan kustannusten kattamisessa ovat olleet myös Yleisradio ja elokuvasäätiö.

Suuri budjetti sijoittajilta

Elokuvan rahoituksesta voivat vastata useammat tahot. Sitä voivat rahoittaa esimerkiksi valtion omistamat yhtiöt, säätiöt tai sijoittajat tai Tuntemattoman sotilaan tapauksessa kaikki edellä mainitut. Suurin osa elokuvan rahoituksesta saatiin sijoittajilta ja uusi Tuntematon sotilas keräsi sijoittajilta viisi miljoonaa euroa. Siitä huolimatta, että Väinö Linnan kirjasta on tehty jo kaksi aikaisempaa elokuva-versiota, moni näyttää siis olleen sitä mieltä, että uusi versio voi tarjota vielä jotakin lisää. Itse elokuvahankkeesta oltiin hyvin hiljaa ennen, kun kaikki rahoitus oli kerätty. Vasta sen jälkeen elokuva nousi todella pinnalle keskusteluissa ja mediassa. Se, että ihmiset tuntevat Tuntemattoman sotilaan jo entuudestaan, oli hyödyksi sijoittajia etsittäessä. Rahoituksen ja sen riittävyyden suunnittelu on tärkeää ennen kuvausten alkua, mutta itse kuvauksissa rahaa ei voi liiaksi miettiä. Silloin on keskitettävä kaikki energia oikeanlaisen tunnelman luomiseen. Mihin elokuvan budjetti sitten liukenee? Suurin osa elokuvan rahoituksesta luonnollisesti kuluu henkilöstökustannuksiin. Tuntemattomaan sotilaaseen on saatu mukaan niin tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä kuin uusia lupaavia tähtiäkin.

Tuntematon sotilas kiinnostaa myös nuoria

Ilahduttavaa on, että digiajasta huolimatta suomalaisissa kouluissa luotaan edelleenkin kirjoja, varsinkin äidinkielen tunneilla. Moni tutustuu tärkeisiin suomalaisiin klassikkoteoksiin juuri koulussa. Mielenkiintoiset ja tositapahtumiin perustuvat kirjat tempaavat nuoret helposti mukaansa. Erityisesti monet pojat nauttivat Tuntemattomaan sotilaan jännittävästä tunnelmasta ja siitä, että kirja perustuu todella tositapahtumiin. Samalla tulee, kuin vahingossa, opittua myös Suomen historiaa. Voisi siis ajatella, että uusi versio Tuntemattomasta sotilaasta saisi myös nuoret elokuvateattereihin katsomaan elokuvaa. Moni nuori ei ole nähnyt elokuvan aikaisempia versioita, mutta uuden elokuvan saama huomio saattaa kiinnostaa monia. Siinä on mukana myös nuorille tuttuja näyttelijöitä, joten tämä saattaa myös omalta osaltaan lisätä mielenkiintoa elokuvaa kohtaan nuorten keskuudessa. Luonnollisesti elokuva kiinnostaa kaikenikäisiä, myös vanhempia ihmisiä, jotka ovat nähneet myös elokuvan aikaisemmat versiot. Odotettavaa siis on, että teatterit tulevat täyttymään katsojista. Nähtäväksi jää, jääkö Aku Louhimiehen versio Tuntemattomasta sotilaasta tarinan viimeiseksi versioksi valkokankaalla.

Related Posts

Add Comment